Bożonarodzeniowy okres to mnóstwo tradycji i zwyczajów, które są z nami od lat. Wiele osób zupełnie sobie nie wyobraża tych dni bez łamania się opłatkiem, i rzeczywiście we wszystkich domach te białe kawałeczki chleba po prostu są. Bowiem opłatki to nic innego jak mąka zmieszana z wodą, a potem wypiekana przez kilka minut w piecu.
Symbolika opłatka jest bardzo duża, a spożywanie go rozpoczęło się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. To właśnie wtedy opłatek stał się symbolem duchowej komunii, zaczęto go też zabierać dla osób, które nie mogły z różnych przyczyn uczestniczyć we mszy.
Wraz z upływem czasu opłatek się też stał symbolem Bożego Narodzenia, co ciekawe nie tylko w naszym kraju, ale też paru innych. Zwyczaj dzielenia się opłatkami praktykowany jest bowiem między innymi we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, bowiem składają się one wyłącznie z dwóch składników, czyli mąki i wody.
Po odpowiednim zmieszaniu taka masa prasowana jest następnie na cienkie płaty i przez kilka minut pieczona w gorącym piecu. Następnie płaty te są cięte, pakowane i rozsyłane do kościołów i sklepów. Tradycyjne opłatki na święta są w białym kolorze, i właśnie takie pojawiają się na naszych stołach, lecz można też dostać w różnych kolorach, przeznaczone dla bydła. Często tłoczy się na opłatkach różnego rodzaju motywy, wykonuje się to przy pomocy odpowiednich pras. Takie motywy mają najczęściej wymiar religijny, lecz też spotyka się świeckie, przykładowo rośliny czy budynki.
+Tekst Sponsorowany+